Centrul de echitatie Diana - Rasnov

Rasa "Lipitan"

Centrul de echitatie Diana - Rasnov

Lipitanul este o rasa de cai, originara din Lipica, Slovenia. Lipitanii sunt balerinii din lumea cailor si pot fi vazuti in actiune la Școala de calarie spaniola din Viena, Austria. Superbii cai albi ai scolii sunt faimosi in toata lumea pentru gratia cu care executa miscari complicate de dresaj. Este cea mai veche rasa moderna de cai din Europa, avand o istorie de peste 400 de ani, din anul 1580, cand a fost infiintata herghelia Lipizza de catre Karl Steiermark. Este din categoria liniei de sange spaniol, inrudindu-se cu rasele Andaluz si Lusitano si din

categoria show barock, inrudindu-se si cu rasele Kladrub si rasa Frizian. Aceasta rasa s-a format in peninsula Istria, de pe teritoriul fostei Iugoslavii si este singura rasa care a efectiv creata pentru curtile regale ale imperiului Austro-Ungar, ca si cai de calarie si de atelaje si apoi sa fie selectionata pentru a efectua elementele dresajului Academic de la Levada la Capriola, lipitanul fiind cel mai bun la aceasta disciplina ecvestra.
Calul de rasa Lipitan a fost adus in Romania pe la jumatatea secolului 19, atunci cand s-a infiintat o herghelie in satul Sambata de Jos, judetul Brasov. Efectivul de cai Lipitan a crescut foarte mult, dar din cauza razboaielor mondiale de la inceputul sec 20 acesta a fost mutat in Ungaria.
Caracteristicile rasei:
Desi aceasta rasa este de culoare alba, cand se nasc sunt murgi sau negri.

  1. Au inaltimea de 157-167 cm. , o longevitate cuprinsa intre 20 si 30 de ani, au prolificitatea (fecunditatea): primipare – 158%; multipare – 171%.

Capul este uscativ, cu profilul usor berbecat. Gatul este musculos, in forma de gat de lebada. Spinarea este lunga, salele sunt scurte si rezistente. Umerii sunt usor proeminenti. Picioarele sunt scurte si cu aspect uscativ si are mersul inalt si spornic.
Temperament:
Caracter foarte bun, identic cu rasa Araba. Bland si cuminte, usor de dresat. Pe de alta parte este un cal sensibil, predispus la aparitia defectelor de comportament, datorita faptului ca este un cal sofisticat, isi etaleaza cu pasiune prezenta, uneori avand un temperament chiar exagerat, este foarte inteligent, cu aport mare la sange arab, independent, are tendinta de a se impune, fiind curajos, ambitios, voluntar si muncitor in toate actiunile.
Utilizare:
Sunt plini de energie si forta, au un trap lung si frumos, un gallop deosebit, ceea ce ii face sa fie o rasa excelenta pentru dresaj. Sunt foarte apreciati si pentru trasura. In prezent, cel mai mare numar de cai Lipitani se gasesc tot in Sambata de Jos printre care trebuie sa enumeram cateva deviatii ale rasei: Maestoso, Conversano, Neapolitano, Pluto, Favory, Siglavy-Capriola, Tulipan si Incitato, acesta din urma fiind recunoscut ca si rasa de cal din Transilvania, de catre Federatia Internationala a Lipitanului.
Datorita calitatilor sale in dresaj si echitatie cit si tinutei elegante, a fost folosit de catre scolile de echitatie cu traditie cit si in demonstratii, parade si filme.