Centrul de echitatie Diana - Rasnov

Rasa "Ponei"

Centrul de echitatie Diana - Rasnov

Poneii sunt animale foarte simpatice si orice copil viseaza sa aiba la un moment dat poneiul lui. Ce-i drept nu doar copii se topesc la vederea unui ponei, ci si adultii. In Occident poneii de companie sunt foarte populari, iar acest val de adoratie a ajuns pana si la noi. Ca in orice activitate la inceput de drum, sursele de informare sunt putine si multi proprietari experimenteaza direct pe primul ponei. Poneii nu se deosebesc foarte mult de cai, nici genetic, nici cand vine vorba despre ingrijire, dar totusi exista cateva aspecte

particulare de care trebuie tinut cont. Poneiul nu este un animal pretentios insa nu poate fi tratat ca un caine sau ca o pisica. Nu va asteptati de la el sa va aduca ziarul dimineata sau sa foloseasca litiera (desi fiind foarte inteligent poate fi invatat multe trucuri).
Adapostirea
Cu siguranta  nu puteti ravni la un ponei de companie daca locuiti la bloc. Poneii sunt animale active, energice care doresc mult spatiu de desfasurare.  Un ponei fericit  se va creste intotdeauna pe o pajiste generoasa. Cel mai bun sistem de crestere al acestor cabaline este la liber, pe o pasune, unde animalul are hrana la discretie si libertate de miscare. Asa ca aveti nevoie de un petic de pasune, cu iarba de calitate, curata, fara buruieni. Peticul sa fie atat de mare incat iarba sa aiba timp sa se refaca. Mai exact: in momentul in care animalul consuma iarba dintr-o parte a parcelei, in alta parte unde a mancat anterior, iarba are posibilitatea sa creasca la loc si sa revina ca sursa de hrana. In cazul in care parcela de pasune e prea mica, poneiul va insista pe fiecare firicel de iarba, regenerarea ierbii nu mai are timp sa se produca, iar pasunea devine moarta, ineficienta.

Parcela este obligatoriu sa fie ingradita. Cu totii am admirat in filmele americane  caii tinuti in tarcuri imprejmuite cu gard din barne groase de lemn. Efectul estetic este deosebit. In cazul poneilor trebuie facute unele ajustari, care sa tina cont de dimensiunea animalului. Gardul, daca este construit din lemn, trebuie sa aiba barnele mai apropiate una de cealalta. Prin spatiile prea mari poneii isteti pot evada. E suficient sa isi poata trece capul si picioarele din fata  prin gard, pentru ca restul corpului il va urma fara proteste.  Daca tineti doar ponei in acest tarc, inaltimea gardului nu trebuie sa fie prea mare, ca la cai de exemplu.
Poneiul trebuie protejat impotriva pradatorilor. Calul de dimensiuni mici se apara mai greu in fata animalelor  salbatice sau a cainilor (fara stapan). Multi ponei sunt raniti de animalele fioroase care le patrund in tarc. Gardul imprejmuitor nu trebuie sa fie un obstacol doar pentru ponei in a evada, ci si pentru pradatori in a patrunde inauntru. Un gard din sarma plasa este mult mai eficient in acest sens (desi nu la fel de estetic). Un gard din lemn, captusit si cu sarma satisface toate cerintele.

Poneiul necesita un adapost pentru a innopta sau pentru a se adaposti de intemperii; poneii nu sunt sensibili la  conditi meteo nefavorabile, insa un confort sporit nu le displace. Daca in acelasi tarc se mai afla si cai, construiti staulul suficient de inalt cat sa incapa poneiul, dar totusi mai scund pentru ca sa nu poata intra caii. Acesta este doar spatiul poneiului in care el se poate refugia nu doar din calea ploii ci si a tachinarilor cailor. Pe durata iernii poneiul va fi gazduit intr-un grajd sau un hambar, bine izolat.

Poneii pot fi tinuti impreuna cu caii in acelasi tarc. In general se inteleg bine. Asigurati-va totusi ca micutul sa nu fie impins de la mancare si sa ramana flamand. In astfel de situatie oferiti-i propriul tarc. Poneii sunt mai temperamentali si mai isteti decat caii si reusesc  sa se impuna. Poneii se inteleg bine si cu alte ierbivore: oi, capre, vaci, magari etc. Un ponei bine educat si ascultator poate fi lasat liber prin curte si chiar prin casa.

Ca si caii, poneii necesita toaletare periodica. Corpul se perieaza de 2-3 ori pe saptamana, iar in perioada de naparlire chiar zilnic. Achizitionati o tesala de metal care scoate  parul mort de dedesubt si o perie din fibre naturale cu care finisati si oferiti un aspect placut parului. Coama si coada se desclacesc si se piaptana cat mai des. Baia este necesara din cand in cand. In general poneii nu protesteaza cand sunt imbaiati. Imbaierea cozii este posibil sa fie necesara mai des.

O atentie deosebita trebuie acordata copitelor, acestea se verifica de cateva ori pe saptamana. Indepartati mizeria intarita, pietricelele sau orice alt obstacol care impiedica pielea sa respire. Unghia trebuie taiata periodic.
Poneiul nu este pretentios la mancare si este un animale sunt foarte rezistent si sanatoas. Insa anual poneii trebuie vaccinati si deparazitati intern. Un consult veterinar periodic este necesar intrucat poneii isi ascund foarte bine suferintele, iar unele bolii sunt descoperite foarte tarziu.