Centrul de echitatie Diana - Rasnov

Sfaturi despre spalarea cailor

Centrul de echitatie Diana - Rasnov

Inviorator si igienic, dusul trebuie sa fie rezervat zilelor frumoase. Calului ii place, daca sunt evitate unele erori. Este tentant sa rezolvi problemele de pansaj cu un jet zdravan, dar furtunul trebuie folosit cu moderatie.
Dusul: o placere, nu o corvoada! Un dus bun da rezultate extraordinare sub aspectul toaletei, dar trebuie respectate cateva reguli pentru ca acesta sa fie placut si de folos pentru cal.

Ce trebuie stiut!
Un dus complet este o metoda buna pentru a avea un cal care arata superb zi de zi sau la o prezentare, la un concurs. Spalarea cu multa apa este foarte indicata si pentru a “recupera’ un cal care vine de la pasune si care are corpul si coama naclaite de noroi si praf. Iar daca este prea cald, dusul ajuta pur si simplu la racorirea calului si in acelasi timp duce la degresarea parului si indepartarea prafului pana la piele.
1. Inainte de a incepe samponarea, perie cu grija coama si coada cu o perie. Descalceste coada suvita cu suvita, desfacand cu rabdare nodurile ca sa nu rupi sau smulgi perii. Doar asa coada calului tau va ramane ampla si matasoasa.
2. Foloseste un sampon special pentru cai sau, la nevoie, un sampon natural si foarte delicat, fara parfum. Toarna-l in galeata si dilueaza-l cu putina apa calduta. Pregateste-ti un burete. Uda calul cu un jet fara presiune sau in ploaie incepand cu membrele. In timp ce curge apa, frectioneaza-l pentru ca apa sa patrunda bine. Este si un masaj pentru cal si atenueaza senzatia de frig.
3. Ridica incetisor jetul pe coapse, crupa, flancuri si spate, pe umeri, apoi pe gat si pe coama, avand grija sa nu indrepti jetul spre fata calului. Nu uita burta, pieptul si partea interna a coapselor. Plaseaza apoi jetul la baza cozii si indreapta-l in jos, ca sa uzi bine perii pe toata lungimea cozii.
4. Ia galeata si buretele si samponeaza energic calul pe tot corpul. Clateste des buretele sub jetul de apa inainte de a-l baga iar in sampon, pentru ca acesta sa ramana curat. Moaie bine coama si freaca la baza perilor. Nu uita sa cureti calul sub coada, intre coapse, pe piept si intre membrele anterioare. Freaca si partea scobita a chisitei si partea din spate a jaretului.
5. Da cu buretele cu delicatete pe fata, evitand partea din jurul ochilor si a narilor. Samponul ar putea sa irite mucoasele calului, care dupa aceea nu te va mai lasa sa-l samponezi. Uneori este preferabil sa-l speli pe cap doar cu apa. La sfarsit, inmoaie coada in galeata cu sampon, ridicand-o de jos in sus, si spal-o cum te speli pe cap.
6. Clateste calul pe tot corpul pana dispare orice urma de sampon. Pe cap clateste-l de preferinta cu buretele. “Stoarce” apoi parul cu ajutorul unei lame-curatator de transpiratie, numai pe partile imbracate in musculatura: partea laterala a gatului, umeri, flancuri, sale, crupa si coapse. Sterge cu un prosop plusat sau cu o alta carpa absorbanta curata burta, pieptul, capul si membrele. Stoarce coada leganand-o energic dintr-o parte in alta ca pe un bici. Dusul s-a terminat. Du calul la iarba si lasa-l sa pasca la soare pana se usuca.
Apa calda, apa rece – precautii de utilizare: Din pacate prea putine robinete exterioare sunt racordate la apa calda. Apa calduta ar fi mai placuta pentru cal decat apa rece ca gheata care iese din furtun. Desigur un dus complet poate fi avut in vedere doar in perioade cu temperaturi evident ridicate – cel putin 22 grade C. Calul trebuie “stors de apa” cu o lama-curatator de transpiratie si eventual frectionat, apoi tinut la soare pana se usuca. Atentie la burta si la piept, unde se scurge toata apa si deci se usuca mai greu. Nu lasati calul inca ud la umbra sau in curent!
Dusul poate deveni o distractie: Lasa calul sa bea din furtun, sa dea cu piciorul in baltoace si sa se joace putin cu apa. Celor mai multi cai le place apa si vor sa se joace cu ea, ca sa se distreze si sa se racoreasca.
Coltul Profesinistului

Unii cai nu vor sa se lase spalati, mai ales pe cap. Desigur au amintiri neplacute de la un dus mai nedelicat. Unele stangacii pot face dusul neplacut pentru cai. Ca si noua, cailor nu le place sa le intre clabuc in ochi, in urechi si in nas. Nu indrepta niciodata jetul spre fata calului. Evita samponarea capului. Daca totusi vrei sa o faci, pune furtunul, cu presiune mica, indreptat inainte, intre cele doua urechi, astfel ca apa sa curga incet pe fata. Spala buretele, avand grija ca samponul sa nu ajunga aproape de ochi sau de nari. Nu folosi un jet cu presiune puternica. Cand uzi calul, fa acest lucru progresiv, incepand cu membrele, ca sa se obisnuiasca cu apa rece!