Centrul de echitatie Diana - Rasnov

Sfaturi despre pansajul (toaleta zilnica) cailor

Centrul de echitatie Diana - Rasnov

Calul tinut in grajd trebuie curatat in fiecare zi. Acest lucru este indispensabil pentru igiena si sanatatea sa, iar toaleta zilnica este si o ocazie de a verifica in ce stare se afla pielea calului, membrele si copitele.

Toaleta: pentru igiena si sanatate
In natura calul are diverse modalitati de a-si curata pielea si a se debarasa de paraziti: bai de namol, rostogoliri in nisip sau in apa, scarpinat de trunchiurile copacilor. In schimb starea calului din boxa depinde in mare masura de bunavointa stapanului.
Tesalatul zinic indeparteaza din par noroiul, balega si praful, curata pielea si descalceste coama si coada. Este si o forma de masaj care destinde muschii calului si stimuleaza circulatia sangelui. In decursul toaletarii, pot fi observate micile rosaturi, bolile de piele, zonele anormal de calde sau inflamate. Pe scurt, un pansaj regulat este cel mai bun mijloc de a mentine sanatatea calului.
1. Asigura-te ca dispui de materialul necesar pentru o toaletare elementara: o tesala (de preferinta de cauciuc), o perie cu peri lungi sau o perie aspra (de radacini), o perie moale si un scobitor. Pe cat posibil, este de preferat sa legi calul afara pentru a-l tesala: in felul acesta se evita (atat pentru el cat si pentru tine) inhalarea prafului. In plus, praful nu se va aseza imediat pe corpul lui.
2. La inceput curata-i copitele. In cea mai mare parte balegarul sau pamantul trebuie indepartate cu scobitorul. Racaie santurile laterale si mediane ale furcutei fara sa apesi, pentru a nu risca sa afectezi partea cornoasa. Daca in copita s-a infipt o pietricica, scoate-o. Verifica daca in partea cornoasa nu s-a infipt vreun corp strain: spin, cui etc. Cu acest prilej verifica si daca potcoava este bine fixata si daca nu este excesiv de uzata.
3. Treci cu tesala peste toate zonele musculare ale corpului calului – gat, flancuri, crupa si coapse. Unii cai suporta sa fie tesalati pe burta, la altii pielea este prea fina. Baga mana pe sub maner (curea) si tine strans tesala. Pielea trebuie frectionata fara brutalitate, cu miscari circulare. Acest gest ridica perii si face sa se desprinda praful si murdaria. Scuturati frecvent tesala lovind-o de pamant pentru a indeparta murdaria care s-a adunat.
4. Ia apoi peria cu peri lungi si freaca in raspar petele sau portiunile cu par lipit. Treci apoi cu ea peste tot corpul in sensul de crestere a parului, cu miscari scurte rotind incheietura mainii, pentru a elimina astfel praful. Procedeaza cu blandete si precizie pe cap, in spatele urechilor si pe membre. Nu uita sa perii baza perilor din coama, burta, pieptul, partea posterioara a chisitei, coatele si partea posterioara a jaretului.
5. In acest moment calul arata sigur deja mai bine. Ia tesala in mana stanga si peria moale in dreapta. Incepe din partea de sus a gatului. Da cu peria odata in raspar,odata in sensul parului, apoi freaca peria moale de tesala ca s-o cureti. Continua asa pe tot corpul, cu acest gest in trei timpi pe care vei ajunge repede sa-l faci automat. Parul trebuie sa fie neted si lucios. Incheie trecand peria moale in sensul parului pe cap si pe membre.
6. Descurca coama cu peria cu peri lungi si netezeste-o cu peria moale. Descalceste coada suvita cu suvita. Daca sunt noduri, desfa-le cu mana inainte de a descurca suvita. Curata periile si apoi pune-le la loc cu grija.
Coltul Profesorului
Ridicarea piciorului: Pentru a face calul sa dea piciorul, aseaza-te langa el si strecoara-ti mana de-a lungul membrului anterior sau posterior. Apuca buletul si trage-l in sus spunand “Da piciorul”. Daca animalul rezista, poti sa tragi putin de smocul de par de pe partea posterioara a buletului. Ai mare grija sa lasi copita in axul piciorului, fara sa o tragi in lateral in raport cu corpul calului.
Cand trebuie toaletat un cal?

  • - Fie ca il vei incaleca sau nu, calul tinut in boxa trebuie periat iar copitele curatate zilnic;
  • - Pe cat posibil respecta-i perioada de masa si de digestie si evita sa-l deranjezi intr-o perioada de somnolenta;
  • - Ideal este sa te ocupi de toaleta calului inainte de a-l incaleca;
  • - Pansajul nu te dispenseaza de ingrijirile indispensabile dupa ce lucrezi cu el: busumat, verificarea daca nu are rosaturi pe membre, pe locul seii si chingii, curatarea copitelor, asigurarea accesului la apa proaspata.

Ce este bine sa stim?
Unii cai care se gadila suporta greu tesala. In acest caz este de preferat o tesala de plastic, cu peri de plastic destul de supli (moi), nu cu tepi ca la tesalele traditionale. In orice caz tesala de cauciuc este preferabila uneia metalice. Atentie la pielea de pe burta, care adesea este prea fina ca sa suporte folosirea tesalei. Tesalatul nu trebuie privit ca o corvoada. Dimpotriva este una dintre cele mai bune ocazii pentru a stabili un contact cu calul. Pentru acesta, un pansaj facut cu blandete este un moment agreabil. Vei putea descoperi astfel unele aspecte ale personalitatii calului, deci il vei intelege mai bine si vei putea sa-l calaresti mai bine.
Apropierea fizica si contactele stabilesc o complicitate intre cal si cel care il ingrijeste si intaresc din zi in zi legaturile dintre ei!